Al weer effe geleden verscheen ons jaarverslag 2022 van het Vlotteam Heerlen en Maastricht. Intussen bespraken we dit verslag met onze subsidienten en partners in het brede veld van de opvang van ongedocumenteerde vluchtelingen. Lees hiervoor verslag Vlotteam 2022
Nieuws-artikelen
Binnenkort wordt begonnen met de ombouw van de mailadressen van medewerkers van het Vlotteam naar herkenbare eigen mailadressen bij het Leger des Heils. Die ombouw zal enkele maanden duren, we willen geen contact verliezen met wie dan ook, ook willen wij bereikbaar en herkenbaar blijven. Over enige tijd komen we hier uitgebreid op terug. Tot dat moment gewoon de oude vertrouwde mailadressen blijven gebruiken, zoals
Op dit moment rouleert er onder NGO's en de gemeenten een voorstel over de toekomst van de LVV. In dat voorstel worden drie opties beschreven waaruit een nieuw kabinet een keus moet maken. In een daarvan, de optie die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG wordt ondersteund, is sprake van een zelfstandige LVV-voorziening voor Limburg. Dat is de enige optie waarin sprake kan zijn van een landelijke dekking. Een optie die ook door onze colllega-organisatie Vluchtelingen in de Knel Eindhoven wordt gedeeld, want zij vangen nu nog steeds geen mensen op uit Noord- en Midden-Limburg. Aanvragen uit Baexem en Echt, zo'n 50 per jaar, worden door hen afgewezen omdat geen sprake is van regiobinding.
De pilotperiode LVV loopt april 2022 af. Onduidelijk is wat daarna gaat gebeuren. Daarover moiet het kabinet een uitspraak doen. In ambtelijke kringen circuleert het gerucht dat het budget vanaf april 2022 tot eind 2022 gehalveerd zal worden. En dat dit wel eens ook het (halve) budget kan zijn voor een vervolg LVV periode. Uit dat mindere geld zou dan ook de LVV Limburg moeten worden gefinancierd. Wordt vervolgd.
Op 1 juli 2021 liquideerde de stichting Vlot Zuid-Limburg. Het batig saldo van 25.000 euro ging over naar het Leger des Heils, onder de voorwaarde dat dit bedrag uitsluitend bestemd is voor klanten van het VLotteam. Het geld wordt nu zuinigjes ingezet voor onvoorziene, eenmalige uitgaven waarmee klanten worden geconfronteerd. Aan particulieren en kerken die ons tot 1 juli giften en donaties zonden hebben wij in juli gevraagd hiermee vooral door te gaan. Inmiddels blijkt dat ze hier ruim gehoor aan hebben gegeven. Over 2020 werd een bedrag van 2.500 euro ontvangen en doorgesluisd naar het VLottteam.
Wilt u ons werk doneren, dan kan dat door overmaking van uw bijdrage op bankrekening NL41 RABO 0157 3988 89 t.n.v. Stichting Leger des Heils Limburg/Brabant, onder vermelding van Vlotteam. Dat laatste is van belang om uw donatie gericht door te kunnen sluizen naar het VLotteam. Het Leger des Heils heeft ook de ANBI status waardoor ook deze giften aftrekbaar zijn voor de belasting.
Resultaat van de goede samenwerking met Stichting WereldWijd, met directeur Miriam Kemp en projectleider Sabine Huitema is dat WereldWijd begin september opnieuw met haar project Vaktaal voor klanten van VLotteam kan beginnen. Er is daar plaats voor vijf klanten van het Vlotteam. Op dit moment nemen twee van onze klanten deel, voor drie anderen bereiden wij een aanvraag voor. Vaktaal is een combinatie van NL-les en het aanleren van een vak. . Onder vak kun je verstaan timmeren, naaien, elektro, metaal, lassen, computer. Vaktaal is op maandag en donderdag. Deelname is gratis. En voor klanten van Vlotteam verplicht.
In 2012 uit Afghanistan vertrokken, komt het gezin Rashidi (vader, moeder en drie kinderen) in 2013 aan in Nederland. De moeder gaat vooruit, de rest van het gezin volgt weldra. Na vele vergeefse procedures en onderdak bij tal van AZC’s duikt het gezin in januari 2016 onder in Zuid-Limburg. Door een telefoontje van Esther Houben, docent Emmacollege in Hoensbroek en vertrouwenspersoon van de familie, komt het gezin bij Vlotteam in beeld. Het gaat dan snel. Met vereende krachten wordt onderkomen gezocht en gevonden in het klooster van de Redemptoristen in Wittem. Particulieren zoals Esther Houben, maar ook parochies (zoals de Andreasparochie van Eline Claessens) in Parkstad brengen het geld op dat nodig is om de familie een tijdelijk veilig onderkomen te bieden. Paul Keuls van Vlotteam begeleidt het gezin, en brengt hen leefgeld dat nodig is om deze periode te overbruggen.
Wat het gezin beweegt om in Nederland status te krijgen, is het feit dat ze ex-moslim zijn en na een periode van twijfel en zelfonderzoek, atheïst zijn geworden. “Wij hebben hier veel steun gevonden bij het Atheïstisch Verbond, waarvan Peter Waterdrinker de voorzitter is.” Waterdrinker heeft het gezin begeleid in de allerlaatste asielprocedure die het gezin begin 2017 startte. Vergeleken bij de procedure daarvoor, waarin atheïsme ook al het Leitmotiv voor het gezin was voor het statusverzoek, kon Waterdrinker, samen met het Humanistisch Verbond, de IND nu overtuigen dat de dienst niet was toegerust om op een objectieve manier, met gedegen achtergrondkennis, mensen te ondervragen over hun atheïstische levensovertuiging. Dat zorgde in de laatste procedure voor een voorbereide IND, maar ook voor een gezin dat soms met hulp, maar zoals de zoon op eigen kracht, kon verklaren en overtuigen in het gehoor. De vragen van de IND waren, in deze ronde, ook meer toegesneden op dat proces van afscheid nemen van een religie, wat voedt je twijfels, waarom niet wegkijken, negeren, als je op tv afwijkende opvattingen ziet. Deze keer kon de familie terugvallen op erkende tolken die geen nadrukkelijke islam-achtergrond hadden, ook een aspect waar het AV en HV de IND met klem om hadden verzocht. Daarmee werden vertalingen waardenvrijer en in lijn met de diepere bedoelingen van de leden van de familie.
Begin april hoorde het gezin dat de IND geloofde hechtte aan hun verhaal, aan hun overtuiging en aan de wetenschap dat zij voor hun atheïsme in Afghanistan zouden worden vervolgd. De familie verwacht binnenkort te kunnen doorstromen naar een woning in Maastricht.
Dat kan altijd, als je wil opkomen voor het lot van kansloze asielzoekers. Als je voldoende geestelijke bagage hebt om onze klanten tot steun te zijn. Als je volhardend bent, niet snel loslaat. Als je gevoel voor of ervaring met hulpverlening hebt. Ook zoeken we vrijwillige medewerkers die zich snel thuis voelen in het juridische jargon van nieuwe asielprocedures. Wat bieden wij? Een dynamische werkomgeving en een collegiale sfeer. Het kan soms knallen, bij ons, maar het komt altijd goed, vanuit consensus werken wij. Interesse? Een berichtje aan
De opvangvoorzieningen van VLotteam in Heerlen zitten vol. De twaalf kamers in de panden in Heerlen zijn allemaal bezet, zelfs de voorziening voor noodopvang is bezet. Op enkele kamers is een tweede bed bijgeplaatst, bij nog enkele andere kamers zullen wij dat moeten gaan doen, als de aanwas van nieuwe klanten blijft aanhouden. Bij aanmeldingen van nieuwe klanten moeten wij op dit moment 'nee' verkopen, zeker als deze nog korte tijd elders onderdak kunnen krijgen.
Het eerste contact is het belangrijkste. Vlotteam wil dat zo zorgvuldig mogelijk doen. Een nieuwe klant die onaangemeld voor onze deur staat, laten wij niet in de kou staan. Binnen, in de warmte van het kantoor maken wij een afspraak met een van onze intakers. Tot die tijd zoekt de nieuwe klant een tijdelijk onderdak elders, een pastorie, een kennis of familie. Als uit het intakegesprek en de analyse van het dossier van de aanmelder blijkt dat de aanmelder voldoet aan alle voorwaarden voor opname, dan wordt een tijdelijk contract gesloten waarin de dienstverlening van VLotteam aan de klant wordt vastgelegd. Vaak gaat het dan om een contract voor drie maanden, dat daarna telkenmale kan worden verlengd, als daar redenen voor zijn. Hoe blijkt of je aan de voorwaarden van Vlotteam voldoet? Wij proberen dat hieronder uit te leggen.
Aanmelding kan telefonisch op 045 5717887 of via
Uitgangspunt
Vlot bepaalt op basis van eigen criteria wie wel of niet in aanmerking komt voor hulp. Het verzoek om hulp komt van de klant zelf, een doorverwijzende instantie, een advocaat, een ambtenaar, een arts, een vertrouwenspersoon.
De intakers leggen telefonisch een eerste contact met de hulpvrager en maken een afspraak voor de start van de intakeprocedure. Aan deze procedure kan een eigen tolk (fysiek aanwezig of per telefoon of Teams) of vertrouwenspersoon worden toegevoegd.
Criteria voor toelating
1. Regiobinding
Het werkgebied van Vlotteam omvat Zuid-Limburg, te weten de acht gemeenten in de regio Parkstad, de zes gemeenten in de regio Maastricht-Heuvelland en sinds oktober 2016 de vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek (zie voor een volledige lijst het eind van dit artikel). Personen die langer dan 3 maanden in een van deze regio’s hebben gewoond, komen in beginsel in aanmerking voor hulp. Aanmeldingen zonder deze regiobinding worden niet in behandeling genomen. Waar mogelijk wordt verwezen naar collega-organisaties van Vlot elders in Nederland.
2. Juridisch perspectief of terugkeer
Klanten die naar het oordeel van het intaketeam geen enkel uitzicht hebben op een (nieuwe) juridische procedure en of niet wensen terug te keren naar het land van herkomst krijgen een negatieve indicatie. Zou in Zuid-Limburg in 2017 alsnog een shelter kunnen worden gerealiseerd, dan is juist daar plaats voor klanten zonder perspectief en of de mogelijkheid terug te keren naar hun thuisland. Tot dat moment kunnen in beperkte mate ook kansloze vluchtelingen uit de regio’s Parkstad en Maastricht bij VLotteam worden toegelaten. Zij komen daarmee vanzelf op de wachtlijst voor de shelter.
3. Status
Vlot kent alleen opvang van alleenstaanden of alleengaanden. Gezinnen die bij Vlot om hulp aankloppen worden verwezen naar de gezinslocaties van de IND. Een uitzondering wordt gemaakt voor een alleenstaande (moeder) met een of meerdere kinderen, al zijn de opvangmogelijkheden van Vlot daarvoor beperkt.
4. Kwetsbaarheid
Als bij aanmelding of verloop tijdens verblijf bij Vlot duidelijk wordt dat een klant geen kans op een procedure maakt, niet terug kan naar het herkomstland, een binding heeft met Zuid-Limburg, en niet deel uitmaakt van een gezin, en niet in de illegaliteit kan overleven, dan kan Vlot besluiten deze persoon (opnieuw) als klant op te nemen vanwege zijn verhoogde kwetsbaarheid.
Gemeenten Parkstad: Heerlen, Voerendaal, Brunssum, Nuth, Onderbanken, Landgraaf, Kerkrade, Simpelveld.
Gemeenten Maastricht-Mergelland: Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Vaals.
Gemeenten Westelijke Mijnstreek: Sittard-Geleen-Born, Beek, Schinnen, Stein.